İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

WordPress hız optimizasyonu için altın niteliğinde 11 ipucu

WordPress hız optimizasyonu son zamanlarda oldukça gündemde olan bir konu ve bu konu ile alakalı aslında doğru bilinen yanlışlar oldukça fazla.

Hız optimizasyonu gerçekleştirmek için birden fazla yöntem mevcut. Yani sitenizin yavaş olması aslında tek bir sebebe bağlı değil. Yöntemlere geçmeden önce bu işlemleri yapmak için size bazı sebepler açıklamak istiyorum.

Neden wordpress hız optimizasyonu yapmalıyım ?

  • Arama motorları arama sonuçlarını geliştirirken sitenin açılış hızı, veriye ulaşma süresine dikkat eder. Sonuçlardaki sıralama pozisyonunuzu iyileştirmek istiyorsanız optimizasyon yapmalısınız.
  • Yapılan araştırmalara göre 2 saniyeden daha yavaş açılan bir internet sitesine bağlanan kullanıcıların 47%’sinin site henüz yüklenmeden siteden ayrıldığını belirtmiştir. Ziyaretçilerinizin neredeyse yarısını kaybetmek istemiyorsanız optimizasyon yapmalısınız.
  • Ziyaretçi veriye ne kadar hızlı ulaşır ise site içerisinde o kadar daha fazla sayfaya girer ve daha çok bilgiye ulaşmaya çalışır. Yavaş açılan siteler için ise tam tersine en kısa sürede hızlıca içeriğe ulaşmak için başka alternatifler tercih eder.
  • Site her açılışta sitenin yavaş açılmasına sebep olan sebeplerden dolayı sunucunuza gereksiz trafik yükü bindirirsiniz ve bu size uzun vadede ziyaretçi sayınızın artışı ile doğru orantıda sunucu masrafı yükleyecektir.
  • Eğer internet üzerinden satış işlemi gerçekleştiriyorsanız satın alma esnasında site üzerinde oluşan yavaşlamalar ziyaretçi için güvensizlik arz edebileceği gibi yüksek ihtimalle gerçekleşecek olan satın almayı iptal etmesine ve daha güvenilir bir siteye yönlenmesine sebep olacaktır.

[content_ads]

WordPress sitemi nasıl analiz edebilirim ?

Sitenizin hız optimizasyonu yapabilmek için önce var olan değerleri analiz etmeniz ve hangi konuda geliştirmeler yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.

  • Sayfa Boyutu
  • Sorgu Sayısı
  • Sunucu yanıt süresi
  • CSS,JS ve görsellerin boyutları
  • ve bunun gibi hem sunucu taraflı hem yazılımsal taraflı onlarca kontrol bulunmaktadır.

Bunların testini gerçekleştirmek ve hatalarınızı görebilmek için çeşitli araçlar bulunmaktadır. Bu araçları kullanarak sitenizi kolay ve hızlı bir şekilde analiz edebilirsiniz. Test sonuçları anlık yapıldığı için her seferinde aynı sonucu alamayabilirsiniz.

Sitenizin hız analizlerini ve hatalarını kolayca görüntülemek için aşağıdaki servisleri kullanabilirsiniz ;

  • http://webpagetest.org/
  • http://tools.pingdom.com
  • https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr
  • https://gtmetrix.com/
  • https://tools.keycdn.com/speed
  • https://www.dareboost.com/

Bu testleri tamamladıktan sonra sizlere sitenizi nasıl optimize edebileceğiniz ve daha da hızlandırabileceğiniz ile ilgili bazı ipuçları paylaşacağız.

[content_ads]

Konu başlıkları;

Hosting Seçimi

Hız optimizasyonunda en etkili faktör desek yanlış söylemiş olmayız. Sunucu sağlayıcısı seçimi yaparken genelde fiyat-hizmet karşılaştırılması yapılarak yanlış algılara sebep verilebiliyor. Hizmet almakta olduğunuz sunucu sağlayıcınızın size sunduğu özellikler kadar gün içerisinde aktif trafik sağladığınız saatlerdeki performansı siteniz için oldukça önemli.

Hizmet aldığınız sunucu size ait değilse ve paylaşımlı bir hosting üzerinde yer alıyorsanız aynı sunucu üzerinde çalışan diğer sitelerin ne kadar kaynak kullandığını bilemezsiniz aynı zamanda sunucunun optimizasyonunun ne kadar iyi yapıldığı hakkında bir bilginiz olmayabilir.

Bu noktada Türkiye’de çoğu kurumsal ve bireysel firma ile çalışan ve yıllardır hizmet çizgisinden ödün vermemiş firmalardan olan turhost‘u sizlere önerebiliriz. Kendileri hem teknik destek konusunda oldukça hızlı ve çözüm odaklı hem de fiyat-performans konusunda ödeyeceğiniz parayı sorgulamayacağınız şekilde çalışıyorlar.

Tema ve Eklenti Seçimi

Kullanmış olduğunuz wordpress teması ve eklentileri sitenizin hız faktöründe oldukça etkilir. Eğer hazır bir tema kullanıyorsanız, bu tema içerisinde sizin kullanmadığınız ama arkaplanda çalışarak sitenizin hızını negatif etkilemesine sebep olan bir veya birden fazla etkene sahip olabilir.

Bu noktada çoğu internet sitesinin optimizasyon çalışması veya özel tema yaptırmalarının temel sebeplerinden birisi budur. Buna örnek olarak cebinizde hiç kullanmadığınız ama her gün taşıdığınız gereksiz eşyalar olduğunu düşünün. Her oturup kalktığınızda ve yürürken sizi rahatsız edecektir.

Satın alacağınız veya ücretsiz olarak kullanacağız temaların hız testlerini inceledikten sonra satın alma/kurulum işlemlerini yapın ve kullanmadığınız tüm eklentileri sitenizden kaldırın.

Görsel Optimizasyonu

Site içerisinde yer alan görseller site boyutunda rol oynayak bir numaralı faktördür. Site içerisinde ne kadar fazla görsel olduğu değil ne kadar iyi optimize edildiği önemlidir.

Bu optimizasyon işlemi aynı zamanda görsel kalitesinden belirli bir ordanda ödün verilerek yapılmaktadır. Buradaki amaç bu kaybı mümkün olduğu kadar minimize edip en yüksek optimizasyon değerlerini almaya çalışmaktır.

Bu işlem için bazı eklentiler kullanabilirsiniz. Bu eklentiler kendi alanlarında başarısını kanıtlamış ve oldukça fazla kullanım sayısına sahip eklentilerdir.

CSS ve JS Optimizasyonu

Yukarıda yer alan test araçlarından herhangi birini kullandığınız taktirde css ve javascript dosyalarının sıkıştırılması ve sayısının azaltılması ile ilgili bir uyarı mutlaka alacaksınız.

Eğer bu işlemleri manuel yapabilecek bilgiye sahip iseniz kendiniz gerçekleştirebilirsiniz fakat bu işlemleri sizin yerinize otomatik olarak gerçekleştirilmesini istiyorsanız oldukça popüler eklentilerden birisi olan Autoptimize‘yi kullanabilirsiniz.

Önbellekleme

WordPress önbellekleme, hız optizasyonu konusunda oldukça pozitif dönüşler almanızı sağlayacak güncellemelerden birisi. Siteniz için gelişmiş önbellekleme eklentilerinden birini kullanmaya başladığınız taktirde oldukça hızlandığına gözle görülür bir şekilde şahit olacaksınız.

Bunun için sizlere önerebileceğimiz konusunda oldukça başarılı en iyi 3 eklenti aşağıdaki gibidir. Bu eklentilerin kurulum ve gerekli ayarlarının nasıl yapıldığı ile alakalı daha detaylı bir yazı hazırlayacağız.

CDN Kullanımı

CDN özetle sitenize ait dosyaların birden fazla lokasyonda barındırılarak ziyaretçilere en yakın olan konumdan açılmasını sağlayıp, en hızlı şekilde erişim sağlanmasına olanak sağlayan bir servistir. CDN kullanmanız sitenizin hız optimizasyonu için oldukça önemli olan bir diğer faktördür.

GZIP Sıkıştırma

GZIP sıkıştırma işlemi bir web sitesinin açılış hızında, dolaylı yoldan trafik kullanımında oldukça etkili olabilecek bir diğer faktördür. Bu değişiklik istemci veri kullanımını azaltır ve sayfa yüklenme/indirme hızını olumlu etkiler. Bu düzenleme için çeşitli eklentiler kullanabilirsiniz fakat bunu manuel olarak oldukça basit bir şekilde yapabileceğiniz için eklenti kullanımını önermiyoruz.

Sitenizin kurulu olduğu anadizin içerisinde yer alan .htaccess dosyası üzerinde değişiklik yaparak dosyanın en altında yer alan boş kısma aşağıdaki kod dizinin ekleyin.

Veritabanı Optimizasyonu

Veritabanı optimizsyonu sadece hız için değil aynı zamanda ilerleyen süreçlerde yedek alırken de oldukça işinize yarayacak bir işlemldir. Veritabanı optimizasyonu sonucunda gereksiz içeriklerden kurtularak daha hızlı bir veri işleme süreci yaratabilirsiniz.

Bununla ilgili oldukça başarılı bir eklenti olan WP-Optimize eklentisini kullanabilirsiniz.

Kullanılmayan öğelerin kaldırılması

Site üzerinde yer alan fakat herhangi bir şekilde aktif olarak kullanmadığınız tema ve eklentileri kaldırmanız sizin faydanıza olabilir. Hem yarattığı karmaşadan kurtulursunuz hem de olası bir eklenti çakışmasını önlemiş olabilirsiniz.

Harici komut dosyalarını en aza indirme

Sitenizde harici komut dosyalarının bulunması, açılış hızında oldukça önemli bir etkendir. Bu dosyalara örnek olarak en popüler ziyaretçi istatistik tutma ve izleme servislerinden birisi olan Google Analytics, popüler yorum sistemi olan Disqus örnek verilebilir.

Site içerisinde yer alan bu komut dosyaları açılış esnasında karşı tarafa bağlantı sürecini de açılız hızınıza ek olarak ekleyeceğinden dolayı oldukça büyük bir negatif etkiye sebep olacaktır.

Geri bildirimler ve Geri izlemeleri kapatma

Geri bildirimler ve geri izlemeler bir başka wordpress sitesinde sizin sitenizin linki verildiğinde size haber veren, siz başka bir wordpress sitesine bağlantı verdiğiniz zaman da ona sizin sitenizi bildiren bir wordpress özelliğidir. Bu özellik temelde oldukça faydalı gözükse de zaten bu işlevlerin takibini yapabileceğiniz servisler mevcut. Buna örnek olarak Google Web Yöneticisi Araçları’nı verebiliriz.

Pingback ve trackback’leri nasıl kapatacağınız ile ilgili yöntem de hemen aşağıda yer alıyor.

Ayarlar > Tartışma” yolunu takip edin ve açılan sayfada Varsayılan makale ayarları başlığı altında bulunan aşağıda yer alan iki özelliği pasif hale getirmeniz yeterlidir.

  • Yazıda bağlantı verilen blogları haberdar etmeyi dene 
  • Diğer bloglardan yeni makaleler için bağlantı bildirimlerini (geri bildirimler ve geri izlemeler) etkinleştir 

[content_ads]

Sonuç

Bu işlemleri tamamladıktan sonra sitenizin hızında hem test sonuçlarında hem de giriş yaparken eskiye oranla hızın fazlasıyla arttığını görebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir